IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Uwaga!

Zanim zadasz pytanie:

1. Sprawdź czy odpowiedzi nie ma w dziale FAQ lub czy podobnego tematu nie było na forum
2. Zapoznaj się z polskim tłumaczeniem dokumentacji (help)
3. Zapoznaj się też z naszymi kursami i przykładami


Powtarzające się pytania będą karane ostrzeżeniami lub usuwaniem tematów !!!

Nigdy nie nazywaj tematu "Pomoc", "Help me!" itp. Tytuł tematu powinien być "mówiący" czyli taki, który od razu po przeczytaniu informuje o poruszanym w nim problemie.

PROSIMY PISAĆ CZY TEMAT DOTYCZY GameMaker 8.1, GameMaker:Studio LUB WCZEŚNIEJSZYCH!!!!

23 Stron V  « < 21 22 23  
Reply to this topicStart new topic
Temat zbiorczy na drobnostki, pytania, które nie zasługują na osobny temat
Ignatus
post 21.04.2017 - 22:14
Post #661


Forum Veteran
*****

Wiek: 32 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 434
Dołączył: 12.12.2014
Skąd: POZ
Team: 7Bones
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Wielkie dzięki Vader.Dzięki Twojemu przykładowi zrobiłem dogłębne śledztwo i znalazłem błąd.Parent ustawiał hp i dany obiekt też
Go to the top of the page
 
+Quote Post
post 21.04.2017 - 22:14
Post #





Wiek:



Uploader


Pani kontekstowa pokazuje swe wdzięki tylko w Valhalli lub wszędzie jeżeli nie jesteś zalogowany(a)! :3
Go to the top of the page
 
Quote Post
SimianVirus7
post 27.04.2017 - 21:24
Post #662


Smart Newbie
*

Wiek: 19 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 54
Dołączył: 3.03.2013
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Moja odwieczna zagwozdka. Jak zrobić taki przycisk ON/OFF
Nie wiem jak to wytłumaczyć. Pewnie kod powie więcej niż Ja

GML
var on = false;

if(keyboard_check_pressed(vk_f2))
{
if(on==false)
{
on=true;
}
else
on=false;
}

Myślałem, że if (ten drugi) wykona się raz i weźmie pod uwagę albo pierwszy warunek albo elsa. Mogłem nie unikać lekcji informatyki (technikum)

Nevermind, ogarnąłem. Wystarczyło nie robić zmienną tymczasową, bo zawsze ustalała zmienną na false :|


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PatrykPlayingPOL...
post 10.05.2017 - 13:28
Post #663


Minor User
***

Wiek: 16 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 177
Dołączył: 26.03.2014
Skąd: Gdańsk
Team: Pop3Games

kuncu

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Hey,mam mały problem z tą funkcją,mianowicie okienko gry powinno zmienić kolor na czerwony przeźroczysty,jednak tak się nie dzieje gdyż okno przybiera kolor czerwony ale alpha na 1 (całkowita czerwień).Nwm o co z tym chodzi. Aha i dodam że nigdzie indziej nie używałem tej funkcji.
GML
draw_clear_alpha(c_red,0.5)

Pozdrawiam happy.gif


--------------------
Ogarniam trochę GML
LINKEŁ
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am Lord
post 10.05.2017 - 15:59
Post #664


Trzymam Sword
Ikona grupy

Wiek: 27 lat
Grupa: ♔ Zwycięzca CA 2016 ♔
Postów: 4,540
Dołączył: 16.12.2005
Skąd: Piła

Huder


Nagrody:
Mistrz Ligi24 (2013)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(SimianVirus7 @ 27.04.2017 - 22:24) *
Moja odwieczna zagwozdka. Jak zrobić taki przycisk ON/OFF
Nie wiem jak to wytłumaczyć. Pewnie kod powie więcej niż Ja

GML
var on = false;

if(keyboard_check_pressed(vk_f2))
{
if(on==false)
{
on=true;
}
else
on=false;
}

Myślałem, że if (ten drugi) wykona się raz i weźmie pod uwagę albo pierwszy warunek albo elsa. Mogłem nie unikać lekcji informatyki (technikum)

Nevermind, ogarnąłem. Wystarczyło nie robić zmienną tymczasową, bo zawsze ustalała zmienną na false :|



GML
przycisk = false; // poczatkowy stan

if ( keyboard_check_pressed(vk_f2) ) przycisk = !przycisk; // przelaczenie stanu</span>



@patryk, ta funkcja rysuje po prostu rectangle rozciągnięty na cały view


--------------------
Acziwment unloked
Ciekawsze moje gry:
Ukończone: NewtonPong Android
Nieukończone:Maze Strategy
Compostowe: DungeonMazeShooter, ScorchedTanks, Atargatis, RedvsBlue, Wspomnienia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Threef
post 11.05.2017 - 5:54
Post #665


Lawful Evil
Ikona grupy

Wiek: 24 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 2,776
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Szczecin
Team: Huuuge Games

threef_games


Nagrody:
Najlepszy Uzytkownik (CA 2014)
Najlepszy Uzytkownik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Patryk, nie możesz narysować przezroczystości na niczym więc pewnie pod spodem masz background_color. Dodatkowo ta funkcja jest uzywana głównie do zapełniania surface.


--------------------
Pracuję nad: 2 Guys 1 Gun, Gra IDLE, The Great Improvisation,aVoid, Joy-N
Gry które zrobiłem na Jamach:

Boom Ball | Flappy Souls | IT was only a dream | MinoTour | Super Space Dragons Delta - Unity | Warsaw Demonstrations | Small House in Red Woods | Clearing Floor | To The Princess, up we go! | 半 満 杯 瓶 (Half Full Vial) | 2 Guys 1 Weapon | Mash for Three | Fall Of: The Run | Racist game | Dashwood's Daring Delves | Dungeon Auto-Crawler | Infection | Blesk | Hero of Tower | Gra Tekstowa | Castle Conqueror | Not so space GAME | Dozo Gozaimazu | Hokej | Icy Tower | PotatoMan want to save world, but you'll not finish the game! | Dodge 'n' Dodge | Side Scroller | Catch The Easter Egg | WarWord Kittens | Icy Towel | Super'Bad'Man | Spell Hell | Notes | Lab Experiment Demo | Invaders! | The Roaring Game | Ucieczka | dotK | LD26 | Młot | Plants vs Plants | Ogień Olimpu | MotherShip | The Ship | Symulator jaskółki | Aparature Science - Tornado | Wyścig z AI | 3423
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SimianVirus7
post 25.05.2017 - 14:57
Post #666


Smart Newbie
*

Wiek: 19 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 54
Dołączył: 3.03.2013
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Jest w GM:S metoda kubełkowa na wypełnianie tilesów? (nie wiem, jaki jest polski odpowiednik). Namaziałem bloki 32x32, zaimportowałem jako background i zrobiłem z nich tiles'y. Mam dość sporą przestrzeń do wypełnienia, a wypełnianie kratka po kratce trochę trwa. Jest jakaś metoda na auto uzupełnienie przestrzeni? tak jak np. w Paint kubełkiem




--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Threef
post 25.05.2017 - 15:24
Post #667


Lawful Evil
Ikona grupy

Wiek: 24 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 2,776
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Szczecin
Team: Huuuge Games

threef_games


Nagrody:
Najlepszy Uzytkownik (CA 2014)
Najlepszy Uzytkownik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Nie ma i nie wolno tak robić. To bardzo spowalnia grę. Im więcej obiektów tym gorzej.
Możesz za to kliknąć na taki obiekt w room i przeciągnąć jego krawędź aby zajmował więcej miejsca. Tylko że będziesz mieć później problem z rysowaniem tego a z tym też musisz kombinować.


--------------------
Pracuję nad: 2 Guys 1 Gun, Gra IDLE, The Great Improvisation,aVoid, Joy-N
Gry które zrobiłem na Jamach:

Boom Ball | Flappy Souls | IT was only a dream | MinoTour | Super Space Dragons Delta - Unity | Warsaw Demonstrations | Small House in Red Woods | Clearing Floor | To The Princess, up we go! | 半 満 杯 瓶 (Half Full Vial) | 2 Guys 1 Weapon | Mash for Three | Fall Of: The Run | Racist game | Dashwood's Daring Delves | Dungeon Auto-Crawler | Infection | Blesk | Hero of Tower | Gra Tekstowa | Castle Conqueror | Not so space GAME | Dozo Gozaimazu | Hokej | Icy Tower | PotatoMan want to save world, but you'll not finish the game! | Dodge 'n' Dodge | Side Scroller | Catch The Easter Egg | WarWord Kittens | Icy Towel | Super'Bad'Man | Spell Hell | Notes | Lab Experiment Demo | Invaders! | The Roaring Game | Ucieczka | dotK | LD26 | Młot | Plants vs Plants | Ogień Olimpu | MotherShip | The Ship | Symulator jaskółki | Aparature Science - Tornado | Wyścig z AI | 3423
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SimianVirus7
post 25.05.2017 - 15:44
Post #668


Smart Newbie
*

Wiek: 19 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 54
Dołączył: 3.03.2013
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


hmm z obiektami wiem, że nie wolno tak robić ale co to tiles'ów właśnie nie byłem pewien. Szukałem też kombinacji klawiszy, które by pozwalałyby mi wyświetlić te rogi dzięki którym mógłbym skalować ich wielkość aczkolwiek nie znalazłem ich. Jedyne okienko z taką możliwością wyświetla mi się gdy kliknę PPM na bloczek, a później wybiorę z listy "Tile Properties". Są tam opcje skalowania ale nie ma podglądu na żywo, co trochę utrudnia sytuacje.


Czy namalowanie całego roomu w gimpie, a później wklejanie go jako background do GM:S jest rozsądną opcją? Czy lepiej zrobić bloki np. 128x128 i nimi wypełniać room. Zmniejszy to ich ilość w stosunku do rozmiaru 32x32


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Threef
post 25.05.2017 - 15:57
Post #669


Lawful Evil
Ikona grupy

Wiek: 24 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 2,776
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Szczecin
Team: Huuuge Games

threef_games


Nagrody:
Najlepszy Uzytkownik (CA 2014)
Najlepszy Uzytkownik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Nie doczytałem że chodzi o tile. Ale problem jest podobny. Mniej odczuwalny niż przy obiektach ale jest. Zrobienie Klocków 128x128 było najoptymalniejszym rozwiązaniem jakie testowałem.


--------------------
Pracuję nad: 2 Guys 1 Gun, Gra IDLE, The Great Improvisation,aVoid, Joy-N
Gry które zrobiłem na Jamach:

Boom Ball | Flappy Souls | IT was only a dream | MinoTour | Super Space Dragons Delta - Unity | Warsaw Demonstrations | Small House in Red Woods | Clearing Floor | To The Princess, up we go! | 半 満 杯 瓶 (Half Full Vial) | 2 Guys 1 Weapon | Mash for Three | Fall Of: The Run | Racist game | Dashwood's Daring Delves | Dungeon Auto-Crawler | Infection | Blesk | Hero of Tower | Gra Tekstowa | Castle Conqueror | Not so space GAME | Dozo Gozaimazu | Hokej | Icy Tower | PotatoMan want to save world, but you'll not finish the game! | Dodge 'n' Dodge | Side Scroller | Catch The Easter Egg | WarWord Kittens | Icy Towel | Super'Bad'Man | Spell Hell | Notes | Lab Experiment Demo | Invaders! | The Roaring Game | Ucieczka | dotK | LD26 | Młot | Plants vs Plants | Ogień Olimpu | MotherShip | The Ship | Symulator jaskółki | Aparature Science - Tornado | Wyścig z AI | 3423
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SimianVirus7
post 25.05.2017 - 16:11
Post #670


Smart Newbie
*

Wiek: 19 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 54
Dołączył: 3.03.2013
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Przeskalowałem wszystkie bloki do rozmiarów 192px, 64px, 32px i wybieram pomiędzy nimi, zależy jak bardzo szczegółowo chcę oddać kształt mapy. Dzięki za radę, jest mi teraz o wiele łatwiej happy.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PatrykPlayingPOL...
post Wczoraj, 13:06
Post #671


Minor User
***

Wiek: 16 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 177
Dołączył: 26.03.2014
Skąd: Gdańsk
Team: Pop3Games

kuncu

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(PatrykPlayingPOLSKA @ 15.02.2017 - 23:38) *
Pytanie bardzo drobnostkowe,odpowiedź pewnie jest banalna.
Chciałbym zrobić randomowe przywitania NPC,używając tego kodu :
GMLdraw_text(x,y,choose("Witaj!","Dzień dobry","Ahoj!"));
Jednak ten kod robi że teksty się zmieniają,co zrobić by pokazał się jeden tekst bez zbędnych zmian?


CYTAT(I am Lord @ 16.02.2017 - 0:02) *
przypisz to do zmiennej w create i nie zapomnij dać gdzieś randomize()


Nie zrozumiałem tego wtedy,postanowiłem spróbować jeszcze raz. smile.gif
Nie rozumiem konkrenie "przypisz to do zmiennej w create" w jakim sensie mam to zrobić.
GML
//create
text1="witaj"
text2="siema"
text3="elo"
text4="dzien dobry"


GML
//draw
randomize();
if if (distance_to_object(obj_gracz) < 10)
{
draw_text(x,y,choose(text1,text2,text3,text4)
}

Pozdrawiam.


--------------------
Ogarniam trochę GML
LINKEŁ
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SimianVirus7
post Wczoraj, 15:06
Post #672


Smart Newbie
*

Wiek: 19 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 54
Dołączył: 3.03.2013
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT
Nie zrozumiałem tego wtedy,postanowiłem spróbować jeszcze raz. smile.gif
Nie rozumiem konkrenie "przypisz to do zmiennej w create" w jakim sensie mam to zrobić.


CYTAT
Jednak ten kod robi że teksty się zmieniają,co zrobić by pokazał się jeden tekst bez zbędnych zmian?]


Twoje teksty zmieniają się ponieważ, Twój if ciągle spełnia warunek. Musiałbyś zrobić tak, żeby text był wybierany tylko raz, dlatego pomocny jest tutaj kod w create. Nie potrafię tłumaczyć mellow.gif Przeanalizuj mój kod - kod powinien działać ale najlepiej jakby bardziej ogarnięci ludzie poprawili mnie w stosunku co do optymalizacji.

CREATE:
GML
randomize(); //ustaw losowy seed - dla losowosci
text = noone; // ustaw zmienna text i przypisz pusta wartosc


DRAW:
GML
if(distance_to_object(obj_gracz) < 11) //Odleglosc od gracza
{

if(text == noone) then text = choose("Witaj","siemanko","elo", "czesc"); //jesli text jest pusty, to przypisz jakies przywitanie
draw_text(x,y,text); //rysuj text

}
else
text = noone; //wyzeruj text jesli bohater jest za zasiegiem (potrzebne do losowosci)


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PatrykPlayingPOL...
post Wczoraj, 16:42
Post #673


Minor User
***

Wiek: 16 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 177
Dołączył: 26.03.2014
Skąd: Gdańsk
Team: Pop3Games

kuncu

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Dziękuję pięknie,działa rolleyes.gif


--------------------
Ogarniam trochę GML
LINKEŁ
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am Lord
post Wczoraj, 19:13
Post #674


Trzymam Sword
Ikona grupy

Wiek: 27 lat
Grupa: ♔ Zwycięzca CA 2016 ♔
Postów: 4,540
Dołączył: 16.12.2005
Skąd: Piła

Huder


Nagrody:
Mistrz Ligi24 (2013)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


randomize() używa się w create, ta funkcja mówi GMowi tylko to że generator liczb losowych ma losować nowy "seed" w trybie testowania gry i w debuggerze.

CYTAT
Nie rozumiem konkrenie "przypisz to do zmiennej w create" w jakim sensie mam to zrobić.

GML
// Create
randomize();
losowyText = choose("Witaj","siemanko","elo", "czesc")

GML
// Draw
if(distance_to_object(obj_gracz) < 11) //Odleglosc od gracza
{
draw_text(x,y,losowyText );
}



Oto mi chodziło smile2.gif


--------------------
Acziwment unloked
Ciekawsze moje gry:
Ukończone: NewtonPong Android
Nieukończone:Maze Strategy
Compostowe: DungeonMazeShooter, ScorchedTanks, Atargatis, RedvsBlue, Wspomnienia
Go to the top of the page
 
+Quote Post

23 Stron V  « < 21 22 23
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 28.05.2017 - 5:50