IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Uwaga!

Zanim zadasz pytanie:

1. Sprawdź czy odpowiedzi nie ma w dziale FAQ lub czy podobnego tematu nie było na forum
2. Zapoznaj się z polskim tłumaczeniem dokumentacji (help)
3. Zapoznaj się też z naszymi kursami i przykładami


Powtarzające się pytania będą karane ostrzeżeniami lub usuwaniem tematów !!!

Nigdy nie nazywaj tematu "Pomoc", "Help me!" itp. Tytuł tematu powinien być "mówiący" czyli taki, który od razu po przeczytaniu informuje o poruszanym w nim problemie.

PROSIMY PISAĆ CZY TEMAT DOTYCZY GameMaker 8.1, GameMaker:Studio LUB WCZEŚNIEJSZYCH!!!!

 
Reply to this topicStart new topic
definiowanie ilości argumentów w własnym skrypcie, gm8 a studio
lew_leo
post 20.04.2017 - 13:21
Post #1


Major User
****

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 200
Dołączył: 17.02.2015
Skąd: Rzeszów
Team: LXD
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


witam niby śmieszny problem ale jakoś odpowiedzi nie mogę nigdzie znaleźć

otóż mam skrypt który przyjmuje 3 argumenty pisze go jak bym to robił w gm8 jednak gdy go wywołuje kompilator mówi ze funkcja jest napisana na jeden argument a nie 3

w c++ bym zdefiniował to w nazwie skryptu jak: typ nazwa_funkcji(typ argumet, typ argument, itp itd)

ale jak to zrobić w studio?

level_load:
KOD
with all
if (object_index!=obj_main)
instance_destroy()
global.loadscr=0

if !is_string(argument0)
{


script_execute("lev_"+string(argument0)+"_"+string(argument1)+"_"+string(argument2)+"();")


}
else if argument0="vagon"
{
global.starttype=-1
lev_vagon()
}
scr_mainobj()
instance_create(0,0,obj_d3d_light)
global.loadscr=0



wywołanie:
level_load(global.levelx,global.levely,global.levelz)


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
post 20.04.2017 - 13:21
Post #





Wiek:



Uploader


Pani kontekstowa pokazuje swe wdzięki tylko w Valhalli lub wszędzie jeżeli nie jesteś zalogowany(a)! :3
Go to the top of the page
 
Quote Post
I am vader
post 20.04.2017 - 13:41
Post #2


Wiadro of Antytrollerstwo
Ikona grupy

Wiek: 21 lat
Grupa: Moderatorzy
Postów: 1,674
Dołączył: 24.07.2008
Skąd: Gdynia

SSPH


Nagrody:
Uzytkownik roku (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Jeżeli nie potrzebujesz jeszcze argument1 i argument2 możesz określić zapotrzeowanie na nie zapisująć je do jakieś zmiennej tymczasowej. po prostu walnij
GML
__a = argument1;
__b = argument2;
i zapomnij o problemie.

Innym wyjściem jest korzystać z argumentów w formie tablicy czyli zamiast argument0 daj argument[0].


--------------------

5678(ale ten czas leci!) lat później nadal go kaleczę.
GM GMS GML GMC Game Maker Studio Language Community Polska
Unity Tutoriale Poradniki Silniki Gotowce Dyskusje Pomoc Pytania Początkujący Zaawansowany Forum
Mój nick jest głupi. Ranga też. Ale to kawał forumowej histori więc zostanie tak na zawsze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lew_leo
post 20.04.2017 - 14:11
Post #3


Major User
****

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 200
Dołączył: 17.02.2015
Skąd: Rzeszów
Team: LXD
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(I am vader @ 20.04.2017 - 14:41) *
Jeżeli nie potrzebujesz jeszcze argument1 i argument2 możesz określić zapotrzeowanie na nie zapisująć je do jakieś zmiennej tymczasowej. po prostu walnij
GML
__a = argument1;
__b = argument2;
i zapomnij o problemie.

Innym wyjściem jest korzystać z argumentów w formie tablicy czyli zamiast argument0 daj argument[0].

dzięki działa :3


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am vader
post 20.04.2017 - 14:19
Post #4


Wiadro of Antytrollerstwo
Ikona grupy

Wiek: 21 lat
Grupa: Moderatorzy
Postów: 1,674
Dołączył: 24.07.2008
Skąd: Gdynia

SSPH


Nagrody:
Uzytkownik roku (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(lew_leo @ 20.04.2017 - 15:11) *
dzięki działa :3

Tylko ten, jeżeli skorzystałeś z opcji 1szej pragnę nadmienić, że zrypałem bo zapomniałem dać var z pośpiechu. Miało być
GML
var __a = argument1;
var __b = argument2;


Bardziej optymalne.


--------------------

5678(ale ten czas leci!) lat później nadal go kaleczę.
GM GMS GML GMC Game Maker Studio Language Community Polska
Unity Tutoriale Poradniki Silniki Gotowce Dyskusje Pomoc Pytania Początkujący Zaawansowany Forum
Mój nick jest głupi. Ranga też. Ale to kawał forumowej histori więc zostanie tak na zawsze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.04.2017 - 12:55