Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

  • Gdzie świętować urodziny GMCLANu   27 użytkowników zagłosowało

    1. 1. Gdzie świętować urodziny GMCLANu


      • Warszawa (bo w centrum)
      • Szczecin (bo tam mieszka Ranma i narodził się GMCLAN)

    Żeby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować. Zobacz temat
PsichiX

Propozycje features i narzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

PsichiX    0

tak tak, po gui na pierwszy ogień idzie kolizja i w tle zapuszczę prace nad modyfikowaniem fizyki pod nowe kolizje

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Roki    0

Ja mam propozycje :D

 

1. XET Image Compiler> Może dodaj żeby można było kilka na raz kompilować? :P

 

2. Taki pomysł, narzędzie które samo odpowiednio ustawia offsety, maski itd. spritą, bo mi tak coś nie idzie ;/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
PsichiX    0

Dzisiaj daję Wam do rączek test (raczej) finalnej wersji GUI silnika, wzorowanego na stylu Windows 7. Proszę o sprawdzenie jak zachowuje się na Waszych kompach, oraz jeśli coś nie bangla, to od razu zapodawajcie swoją konfigurację sprzętową - to mi ułatwi szukanie rozwiązania ewentualnych problemów :)

 

Download (~2 MB): http://psichix.gmclan.org/GlassGuiDemo.zip

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
alwin    0

Ładne:) Błędów nie zauważyłem ale kiedy tak sobie klikałem i przesuwałem suwaczki brnąć w klimat graficzny tego gui nacisnęłem button show selected i wtedy pokazało się brzydkie okienko.. nie może być też w tym stylu graficznym? Dałbyś radę zrobić efekt blura tego co jest pod oknami w glassGui?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Snake    0

Wygląda świetnie. Szkoda jedynie, że kontrolki nie obsługują scrolla i klawiatury :P

Na Windows 7, ustawiając kompozycje na "klasyczny windows", tło w niektórych miejscach za oknem wygląda jakby przejechane XORem (odwrócone kolory): http://gmclan.org/up541_6_glitch.html

 

@up: To show selected zapewne służy jedynie do pokazania, że można przechwycić dane z listy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
PsichiX    0

z rolką od myszki jest problem z wybieraniem do którego pola przewijanego ma zostać użyta, ale i to się da zrobić, jedynie zajmie to więcej czasu

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
gnysek    34

Do tego w którym myszka aktualnie się znajduje, a jak już przewinęła je do końca, to przewija nadrzędne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
PsichiX    0

tylko wiesz, jak jest taki listbox na scrollplane to nad obydwoma się znajduje, wtedy zrobienie hittestu uniwersalnego (bo gui w założeniu jest całkowicie modyfikowalne, wraz z zachowaniem) staje się czymś skomplikowanym.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
gnysek    34

To dla scrollboxa powinien być ustwiany obszar na którym rolka go obsługuje, a to juz problem programisty zeby sie potem nie nakładały dwa... całe okienko moze sie przewijac wtedy gdy nie jestes na obszarze zadnego scrollboxa i juz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
PsichiX    0

http://psichix.gmclan.org/GlassGuiDemo.zip

Z widocznych zmian tylko poprawienie podświetlania pól (wcześniej kursor pomiędzy dwoma polami podświetlał oba), oraz poprawiono podświetlanie pól gdy coś je przysłania.

Ze znaczących zmian to dodanie ładowania całego interfejsu z plików XML (plik Resources/Gui/Scheme.xml) wraz z prostym językiem skryptowym, którym można zmieniać właściwości kontrolek podczas ich ładowania.

Dziś jeszcze pojawi się aktualizacja silnika zawierająca nowe GUI :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Roki    0

Mam propozycję >:D

 

1. Przykład paska wczytywania.

1.2. Da się wczytać zasoby raz, a nie cały czas dla każdej sceny od nowa?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
PsichiX    0

da się, wtedy nie można używać Game.Cleanup() i trzeba samemu usuwać to co zostało załadowane tylko dla konkretnej sceny, taksamo aktorów trzeba samemu usuwać, ale ok, mogę zrobić taki przykład, choć takei ładowanie wszystkiego na raz nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, gdyż jeśli zasób jest nieużywany w danej scenie to tylko marnuje miejsce.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×